Andromeda Logo

Gr En

Αξιοθέατα

ΓΙΑΛΟΣ ή ΟΡΜΟΣ

Ο Γιαλός ή αλλιώς Όρμος είναι το φυσικό λιμάνι του νησιού και αποτελεί την δεύτερη πιο δημοφιλή περιοχή του νησιού. Η πρώτη μαγική εικόνα που αποκτά ο επισκέπτης μας από την Ίο, με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, είναι η πανέμορφη εκκλησία της Αγ. Ειρήνης (του 17ου αιώνα) στα δεξιά και η παραλία του Γιαλού στα αριστερά. Ο οικισμός είναι κτισμένος στις παρυφές του λόφου με αμφιθεατρική θέα στην θάλασσα και έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την φυσική του ομορφιά.

Υπάρχει συχνή σύνδεση με τα τοπικά λεωφορεία που συνδέουν το λιμάνι με την Χώρα και την παραλία του Μυλοπότα (σχεδόν κάθε 15 λεπτά το καλοκαίρι), αλλά αραιότερη σύνδεση με τις παραλίες Κουμπαράς, Ψαθί και Αγία Θεοδότη. Στον οικισμό συναντάμε πολλά μαγαζιά, τουριστικά γραφεία, διάφορα εστιατόρια και καφετέριες. Επίσης λίγα μέτρα πιο κάτω, ακριβώς πίσω από το λιμάνι βρίσκεται η ομώνυμη αμμώδης παραλία του Γιαλού, με εύκολη πρόσβαση, καθαρά νερά και αρκετή σκιά από τα αρμυρίκια που υπάρχουν τριγύρω. Ο δρόμος αριστερά από το λιμάνι, περνά μπροστά από την Χρυσή ακτή και συνεχίζει για την όμορφη παραλία του Κουμπαρά. Η προσιτή αυτή παραλία βρίσκεται στα βορειοδυτικά και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και αποτελεί μια ακόμα καλή επιλογή για κολύμπι κοντά στον Γιαλό. Άλλη μια κοντινή και όμορφη παραλία είναι η Κολιτσάνη.

Επίσης πέρα από τον κλασικό δρόμο που ενώνει τον Γιαλό με την Χώρα υπάρχει ένα παλιό μονοπάτι με πολλά σκαλοπάτια, το οποίο ξεκινάει πίσω από το λιμάνι και οδηγεί στην Χώρα. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Αξίζει κανείς να δει: Το μνημείο του Ομήρου, με τις εντοιχισμένες επιγραφές που αποδεικνύουν περίτρανα την σχέση του μεγάλου αρχαίου ποιητή με το νησί, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, τον Φάρο στην είσοδο του Λιμανιού αλλά και τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού στον λόφο που δεσπόζει στην περιοχή Σκάρκος και βρίσκεται δίπλα σχεδόν στο λιμάνι.

Από το λιμάνι ξεκινούν τοπικά εκδρομικά καραβάκια που μπορούν να σας πάνε στις πιο απόμερες παραλίες του νησιού όπως τη Ψαθί και την Αγία Θεοδότη.

ΧΩΡΑ

Η Χώρα αποτελεί το μοναδικό μεγάλο χωριό του νησιού, το οποίο και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την Κυκλαδίτικη γοητεία του με τα περίπλοκα στενά σοκάκια, τις γραφικές καμάρες, τις μικρές πλατείες, τα κάτασπρα σπιτάκια χωρίς ίχνος νεότερης παρέμβασης που να σπάει την φυσική αρμονία με το περιβάλλον. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το άσπρο, του οποίου τη μονοτονία σπάνε τα χρώματα των τρούλων και των παραθυρόφυλλων. Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα, μια βυζαντινή εκκλησία με το χαρακτηριστικό φοίνικα χαραγμένο στο βράχο κάτω από το κάστρο, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, απολαμβάνει δε την ωραιότερη θέα στην δύση και δίκαια όλοι συμφωνούν ότι από 'κει μπορεί να δει κανείς το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί.

Μέσα στη Χώρα θα πρέπει να επισκεφτεί κανείς την Αρχαιολογική συλλογή, που φιλοξενείται στην αίθουσα του Δημαρχείου, και όπου μπορεί να θαυμάσει αξιόλογα ευρήματα και εκθέματα από την ιστορική πορεία του νησιού. Επίσης τα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου (του 1397 μ.Χ.) που ανέγειρε ο Μάρκος Κρίσπης ο Α' όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση του νησιού και το προσάρτησε στο Δουκάτο της Θηρασιάς. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές του Αϊ Νικόλα, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αικατερίνης.

Επισκεφτείτε τα ελάχιστα ερείπια της αρχαίας πόλης, όπου σώζονται κυρίως υπολείμματα από τα θεμέλια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Στην νοτιοδυτική πλευρά της Χώρας, υπάρχουν τα λείψανα των τειχών της αρχαίας πόλης, που λόγω της κατασκευής τους ονομάστηκαν Κυκλώπεια τείχη. Σύμφωνα με μελετητές η Αγορά της αρχαίας πόλης βρισκόταν εκεί που σήμερα δεσπόζουν οι εκκλησίες του Ευαγγελισμού και των Αγίων Αναργύρων.

Επίσης υπάρχει το μουσείο μοντέρνας τέχνης, στη θέση Κολιτσάνοι με αξιόλογους πίνακες απ' όλο τον κόσμο. Το σύγχρονο ανοικτό θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι χτισμένο από πέτρα και μάρμαρο, με χωρητικότητα περίπου 1000 ατόμων και καταπληκτική θέα στη θάλασσα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά στοιχεία του νησιού.

Στο τελείωμα της Χώρας, συναντάμε τους 12 γραφικούς ανεμόμυλους που αποτελούν μνημεία άλλων εποχών αλλά και μια αισθητική πινελιά στην σύγχρονη εικόνα του νησιού.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΣ

Ο Μυλοπότας είναι ένας μικρός οικισμός που απλώνεται κατά μήκος μιας τεράστιας παραλίας στα δυτικά του νησιού και απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Χώρα.

Πρόκειται περισσότερο για ένα καλοκαιρινό θέρετρο με πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες και μεγάλη γκάμα θαλασσίων σπορ γι' αυτό και αποτελεί τον πιο αγαπημένο προορισμό των νέων όλου του κόσμου.

Τα καλοκαίρια από το πρωί ως το βράδυ βρίθει από κόσμο που διασκεδάζει και απολαμβάνει τις διακοπές του.

ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ

Το Μαγγανάρι είναι ένας πολύ μικρός οικισμός με 100 περίπου κατοίκους, ο οποίος βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, απέχει 20 χιλιόμετρα από την Χώρα και περιβάλλεται από πέντε μικρούς κολπίσκους με πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο. Εκεί γυρίστηκε μέρος της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».